1. Tratamentul ortodontic este doar pentru copii. Fals! Pacienţii de toate vȃrstele pot beneficia cu succes de un tratament ortodontic ţintit asupra nevoilor personale. Vȃrsta nu reprezintǎ o barierǎ ȋn calea sǎnǎtǎţii şi a frumuseţii zȃmbetului. Mai mult, este posibil ca la vȃrsta adultǎ sǎ fie nevoie de tratament ortodontic pentru a putea insera un implant sau pentru a limita boala parodontalǎ.
2. Tratamentul ortodontic este pur cosmetic. Fals! Este adevǎrat cǎ cei mai mulţi pacienţi vin la ortodont pentru cǎ sunt deranjaţi de aspectul dinţilor dar de cele mai multe ori ei aflǎ de la medic faptul ca estetica este cea mai micǎ problemǎ a lor. Astfel, atunci cȃnd dinţii sunt malpoziţionaţi, ei determinǎ ȋn timp probleme ale articulaţiei temporo mandibulare (dureri la masticaţie, cracmente, obosealǎ muscularǎ, limitarea deschiderii gurii etc), probleme parodontale (boala parodontalǎ, pungi parodontale), fracturi dentare (atunci cand dinţii superiori sunt prea ȋn faţǎ).
3. Aparatul odatǎ pus, face singur treaba. Fals! Aparatul necesitǎ mereu ajustǎri şi activǎri, conform tratamentului fiecǎruia. Consecvenţa ȋn prezentarea la controalele ulterioare montǎrii aparatului este deosebit de importantǎ şi scurteazǎ durata medie de purtare a aparatului.
4. Tratamentul ortodontic dureazǎ cȃţiva ani. Fals! Sunt tratamente ortodontice simple care dureazǎ 6-9 luni şi tratamente mai complexe care dureazǎ 1-2 ani. Durata tratamentului depinde foarte mult de frecvența controalelor și de purtarea elasticelor ortodontice: pacienții care vin mereu lunar la control și poartă elasticele intermaxilare conform indicațiilor medicului, termină mai repede tratamentul ortodontic.
5. Aparatul dentar duce la apariția cariilor. Fals! Cariile apar în urma igienei deficitare și a consumului frecvent de dulciuri sau băuturi îndulcite. Purtătorii de aparate ortodontice trebuie să fie foarte atenți la igiena dentară, adică periaj dentar după fiecare masă, clatire cu apă de gură și folosirea dușului bucal.
6. Îndepărtarea aparatului fix duce la lezarea suprafeței de smalț dentar. Fals! Brackeții se înlătura cu ajutorul unor instrumente speciale, urmȃnd ca cimentul care a rămas pe dinți sa se curețe cu o freză de o duritate specială care nu atacă și smalțul dinților.
7. După tratamentul ortodontic dinții nu necesită contenție pentru păstrarea rezultatelor. Fals! Orice tratament ortodontic se finalizează cu purtarea aparatelor de contenție, cel mai adesea pe timpul nopții, pentru a împiedica revenirea dinților la poziția inițială. În funcție de indicațiile medicului curant se poate renunța treptat la purtarea acestor contenții.