Elasticele ortodontice intermaxilare – testul de anduranță din tratamentul ortodontic

Aproape toate tratamentele ortodontice cu aparat fix necesită la un moment dat purtarea unor elastice intermaxilare. Acestea se agață de brackeții de pe dinții superiori si se întind până la cei inferiori. De regulă se poziționează destul de ușor cu degetele dar la început se poate să dureze puțin mai mult.

Importanța acestor elastice este una destul de mare deoarece ele realizează un lucru deosebit de important în cadrul tratamentului ortodontic și anume modifică ocluzia (mușcătura). Ocluzia corectă obținută este țelul oricărui tratament ortodontic și unul dintre motivele pentru care dinții trebuie să fie drepți.

Purtarea elasticelor ar trebui să fie conform indicațiilor primite de la medic și nu mai rar sau deloc pentru că în funcție de aceasta se prelungește durata de purtare a aparatului ortodontic. Dacă medicul a spus că elasticele trebuie purtate toată ziua, degeaba pacienții le poartă doar noaptea, căci aceasta generează o mișcare tip “du-te — vino” care periclitează sănătatea dinților. În plus, elasticele intermaxilare acționează cel mai bine atunci când gura este deschisă: în vorbire, în masticație.

Vizibilitatea elasticelor intermaxilare este destul de scăzută, mai mult sunt percepute de purtător decât de cei din jur, dar ele trebuie purtate conform indicațiilor pentru a scurta tratamentul ortodontic.