Până nu demult, tratamentele ortodontice erau destul de convenţionale: aparatele pentru copii mai mici – mobile şi cele pentru adolescenţi şi adulţi – fixe cu brackeţi clasici sau fizionomici. Ulterior au apărut tot mai multe feluri de aparate: linguale, gutiere transparente.

Când au apărut prima data pe piaţă, brackeţii autoligaturanţi au fost priviţi cu neîncredere de către majoritatea specialiştilor din domeniu dar treptat s-au realizat din ce în ce mai multe studii şi brackeţii au fost modificaţi, astfel încât astăzi se poate afirma cu încredere că brackeţii autoligaturanţi pasivi scurtează durata tratamentului ortodontic.

Deşi numele lor pare puţin desprins din filmele SF, “autoligaturanţii” reprezintă o metodă inovativă în tratamentul ortodontic atât la adulţi cât şi la copii. Dar cum anume se îndreaptă dinţii mai repede sub acţiunea acestui aparat? Simplu: prin aplicarea forţei în mod continuu cu aceeaşi intensitate pe toată durata intervalului de timp dintre două controale.

Pentru fabricarea brackeţilor autoligaturanţi este nevoie de o tehnologie mai avansată, de unde şi costurile mai ridicate pentru tratament. Sistemul acesta de brackeţi este extrem de versatil, ceea ce face posibil ca la debutul tratamentului, forţele să fie mici şi să crească gradual pentru ca mai apoi să permită un control total pentru poziţionarea corectă a fiecărui dinte.

Avantajele brackeţilor autoligaturanţi:

– confort crescut: jenează mult mai puţin datorită lipsei ligaturilor clasice (module) şi formei  mai rotunjite a brackeţilor;

– scurtarea duratei de tratament ortodontic;

– igiena dentară se face mai uşor şi mai rapid

– mai puţine controale în cabinet

– mai puţine dureri decât la aparatul fix clasic.