Costurile aparatului ortodontic

 

În ultimii ani tot mai mulți pacienți își pun problema purtării unui aparat dentar, fie pentru că au primit indicație de la medicul stomatolog, fie pentru că nu sunt mulțumiți de înfățișarea zâmbetului propriu. Părinții copiilor cu probleme dentare (dinți strâmbi, obiceiuri vicioase sau maxilare poziționate anormal) se interesează cât mai devreme de necesitatea purtării aparatului ortodontic, un lucru cunoscut fiind acela că în general aceste tratamente sunt destul de costisitoare. Dar să vedem mai exact din ce se compune întregul cost al tratamentului cu aparat ortodontic fix:

  • În primul rând, aparatul ortodontic se aplică pe o dantură sănătoasă, fără carii și fără tartru, așadar ar trebui calculate și eventualele costuri ale obturațiilor, detartrajului, extracțiilor.
  • Costul consultației (100 lei) se plătește o singură dată în clinica noastră, chiar dacă pacientul trebuie să mai aștepte până la momentul aplicării aparatului ( de exemplu: dinți permanenți în erupție sau tratarea cariilor) și necesită o a doua consultație după câteva luni.
  • În timpul consultației, medicul ortodont explică pacientului care sunt particularitățile tratamentului ortodontic și ce implică acesta, urmând să direcționeze apoi pacientul către un centru de radiologie dentară pentru a efectua dosarul ortodontic. Acesta din urmă cuprinde în mod standard o teleradiografie de profil, ortopantomograma și fotografii de diagnostic ortodontic iar costul este de 300 lei. Dacă sunt necesare mai multe investigații, medicul poate recomanda și efectuarea altor radiografii sau chiar computer tomograf.
  • Aparatul ortodontic fix se aplică in proporție de 90 – 95% atât la arcada superioară, cât și la arcada inferioară, ceea ce înseamnă cost dublu, la noi prețul fiind de 2000 lei / arcadă. Plata se poate face in 2 – 3 rate lunare; în plus, aproape întotdeauna aparatul inferior se montează pe dinți la o distanță de 2 – 3 luni de cel superior.
  • Urmează apoi perioada controalelor lunare care costă 90 lei când aparatul este aplicat pe o singură arcadă și 150 lei când aparatele sunt aplicate pe ambele arcade. Aici practic, prețul total se va calcula în funcție de durata tratamentului (1 – 2 ani) care diferă de la caz la caz. Este foarte important să alegeți un medic ortodont bun pentru că acesta va influența durata tratamentului și va fi capabil să optimizeze acest proces fără a face rabat de la calitate oferindu-vă la final un zâmbet frumos dar și sănătos.
  • Chiar dacă medicul ortodont schimbă arcul sau aplică înălțări, costul controlului rămâne fix. Exista totuși probabilitatea în unele cazuri ca brackeții să se desprindă de pe dinți (se datorează mestecării alimentelor foarte tari, crocante), în acest caz se va plăti pentru fiecare bracket desprins suma de 60 lei.
  • La finalul tratamentului ortodontic îndepărtarea aparatului fix, superior și inferior precum și contențiile costă în total 900 lei (450 lei / arcadă).

Pacientul este chemat apoi la 6 luni pentru controlul contențiilor care este gratuit la noi în clinică pentru pacienții tratați de noi.