Mini implanturi ortodontice
Sau orto implanturi

Mini-implanturile su fost introduse la începutul secolului 21 ca un nou mijloc de control precis al miscării dentare în timpul unor tratamente ortodontice. Acestea sunt folosite de ortodonții din toată lumea pentru a corecta problemele de mușcătură, care altfel ar necesita chirurgie ortognată.

Ce este un mini implant?

Mini-implanturile sunt șuruburi din titan special concepute pentru a acționa ca un punct de ancorare (sprijin) în osul maxilar. Mini-implanturile sunt frecvent plasate între rădăcinile dinților dar și în cerul gurii.

Este dureros?

Se utilizează anestestezie locală pentru o mica porțiune gingivală apoi se introduce cu blândețe mini-implantul. În această etapă se simte o presiune la acest nivel. Pe măsură ce trece anestezia, se poate resimți un ușor disconfort in primele 24 de ore și 50% din pacienți iau un analgezic (ibuprofen sau paracetamol). Mini-implanturile se înlătură cu ușurință prin desșurubare fără a mai fi nevoie de anestezie; locul respectiv se vindecă spontan în câteva zile.

Cât timp rămân mini-implanturile în os?

Durata de timp depinde de tipul de tratament și țelurile acestuia. În general, mini-implanturile rămân pe loc între câteva luni și până la un an, foarte rar doi ani. Dar odată plasat corect mini-implantul abia mai este observat de purtător.

Cum se îngrijesc?

Nu este nevoie de o grija specială, cel puțin nu mai mult decât pentru aparatul dentar fix. Se igienizează cu periuța interdentară înmuiată în apă de gură și este de dorit evitarea periuțelor electrice direct pe mini-implant.

Ce probleme pot să apară?

Studiile științifice indică faptul că mini-implanturile nu deteriorează dinții sau țesuturile peri-orale. Marea majoritate a mini-implanturilor rămân stabile în timpul tratamentului ortodontic și creează foarte puține neplăceri. Cu toate acestea, 10-20% dintre ele se mobilizează în primele luni de tratament, ceea ce uneori poate provoca ușoare dureri și mini-implantul poate fi repoziționat cu ușurință.